ורידים, דליות וצלוליט הם מצבי עור נפוצים שרבים חווים בשלב מסוים בחייהם. בעיות אלו, למרות שהן בדרך כלל אינן מסכנות חיים, יכולות להשפיע על איכות החיים והאסתטיקה. הבנת המצבים האלו, הסיבות להם, וכיצד הם קשורים זה לזה יכולה לסייע לנהל ואף למנוע את הופעתם של הסימנים. אז מהן דליות? האם קיים טיפול בצלוליט? ואיך בעצם הם קשורים אחד בשני?
להכיר את מערכת הדם בגופינו
ורידים הם חלק בלתי נפרד ממערכת הדם, האחראים על הובלת הדם בגוף ובחזרה אל הלב. בניגוד לעורקים, המובילים דם עשיר בחמצן מהלב אל הרקמות, ורידים מחזירים דם דל בחמצן ללב, ומכילים שסתומים המבטיחים שהוא נע בכיוון הנכון.
כיצד מתרחשות דליות?
דליות מתרחשות כאשר ורידים ברגליים מתרחבים, מתפתלים ומתמלאים בדם. הסיבה שאנו רואים מצב זה לרוב ברגליים, היא שהוורידים פועלים נגד כוח הכבידה, מאחר והם מחזירים דם מהרגלים אל הלב. כאשר השסתומים בוורידים אינם פועלים כראוי, הדם עלול להתנקז, ולגרום לוורידים להתנפח ולהפוך לדליות.
להתפתחות דליות ברגליים מספר גורמים:
- גנטיקה: נטייה תורשתית לדליות עשויה להגביר את הסבירות להופעתן עם השנים.
- גיל: תהליך ההזדקנות הטבעי יכול להחליש את דפנות הוורידים והמסתמים, מה שהופך אנשים מבוגרים לרגישים יותר להופעת דליות ברגליים.
- הריון: בתקופת ההיריון, נפח הדם גדל והשינויים ההורמונליים עשויים להוביל להיווצרות דליות ברגליים. ורידים ברגליים לאחר לידה לא בהכרח יובילו לדליות וניתן לטפל בהם.
- אורח חיים: עמידה או ישיבה ממושכת, חוסר בפעילות גופנית והשמנה עשויים לייתר לחץ על הוורידים ולגרום להופעת דליות או להחמרת מצב קיים.
למרות שלעתים קרובות ורידים בולטים ודליות מהוות בעיקר מפגע אסתטי, יכולים להופיע תסמיני כאב, נפיחות, תחושת כבדות ברגליים וורידים גלויים בגוון כחול או סגול כהה. במקרה חמור של דליות, הן עלולות להוביל לסיבוכים כמו פקקת בורידים.
להכיר מקרוב את הצלוליט
רובנו מכירים את מראה הצלוליט בעור. הוא מאופיין במראה גומות או גבשושיות של העור, שנמצא לעתים קרובות על הירכיים, הישבן והבטן. מצב זה משפיע על מרבית האוכלוסייה בשלב כלשהו בחיים ואינו קשור בהכרח למשקל עודף. צלוליט נוצר כאשר מצבורי שומן דוחפים את רקמת החיבור מתחת לעור, וגורמים למרקם הלא אחיד והאופייני.
גורמים המשפיעים על הופעת הצלוליט כוללים:
- שינויים הורמונליים: הורמונים כמו אסטרוגן, אינסולין והורמוני בלוטת התריס יכולים למלא תפקיד בהתפתחות צלוליט.
- גנטיקה: נטייה גנטית יכולה להשפיע על פיזור השומן מתחת לעור ועל חוזקן של רקמת החיבור.
- אורח חיים: אורח חיים יושבני, תזונה לקויה ועישון יכולים לתרום להופעת צלוליט במהלך החיים.
איזה סוגי טיפול בצלוליט וורידים בולטים קיימים בשוק?
למרות שצלוליט או ורידים בולטים הם מצבים שכיחים ולרוב לא מזיקים, רבים מחפשים טיפול בצלוליט ודליות. טיפול בצלוליט ודליות נע בין קרמים ועיסויים מקומיים ועד לטיפולי לייזר מתקדמים יותר.
למחפשים טיפול בצלוליט ושיפור מראה הוורידים הבולטים, קיימים מספר טיפולים יעילים. טיפול בגלים אקוסטיים משתמש בגלי קול כדי "לשבור" צלוליט, בעוד טיפולי לייזר מכוונים להחלקת העור על ידי פירוק הרצועות הסיביות שמתחתיו. אפשרות נוספת להעלמת צלוליט היא טיפול באמצעות מחט המשחררת את הרצועות הללו, מה שמוביל למרקם עור חלק יותר.
כאשר מדובר בוורידים בולטים כמו דליות, ניתן לטפל באמצעות הזרקת תמיסה לוורידים, או לבחור בטיפול בורידים בלייזר, או בעזרת תדר רדיו. למעשה, מדובר בתהליכים בטוחים שאינם נחשבים לפולשניים מדי והם מציעים לגשת לבעיה הקוסמטית והסימפטומטית כאחד.